Propunere de îmbunătățire a aplicării tehnicii ultrasonice Phased-Array

ARoENd – Asociatia Romana de Examinari Nedistructive Forumuri Generale Propunere de îmbunătățire a aplicării tehnicii ultrasonice Phased-Array

Vezi 1 fir de răspunsuri
 • Autor
  Mesaje
  • #4115

   În articolul “Propunere de îmbunătățire a aplicării tehnicii ultrasonice Phased-Array” din revista ARoEND nr. 7/2017 (https://tcontrol.ro/Content/prospecte/Articol_Constrangeri_PA_Revista_Aroend_nr_7.pdf) am subliniat că explorarea sectorială a sudurii necesită minim două distanțe de scanare (pot fi mai multe pentru cazul grosimilor mari). Justificarea acestor două explorări este necesitatea detectării lipsei de topire pe întreaga lungime a flancului șanfrenului:

   incindenta nefavorabila semnal slab

   O abordare mai riguroasă lasă explorării sectoriale sarcina detectării reflectorilor din volumul metalului depus, lipsa de topire pe flancul șanfrenului fiind mai sigur detectabilă cu explorarea liniară (scan electronic) la un unghi fixat în acord cu unghiul șanfrenului sudurii examinate.
   De exemplu, pentru o sudură cap la cap cu șanfren în V (unghi șanfren 30 grade), unghiul de incidență ideal pentru detectarea lipsei de topire pe flanc este cel de 60 grade. Pentru detectare eficientă, este evident că o explorare liniară cu unghiul de incidenta 60 grade este preferabilă explorării sectoriale, deoarece toate direcțiile din fascicul sunt orientate ideal, nu doar o singură direcție (cum avem la explorarea sectorială).
   In figurile de mai jos, distanțele de explorare sunt doar orientative, acestea trebuind calculate pentru tipul traductorului utilizat si grosimea materialului de bază:

   scan 1

   scan 2

  • #4121
   ARoENd
   Keymaster

   Buna ziua,
   Un articol foarte bun, asteptam si altele la fel. Sper ca si rstul colegilor sa participe cat mai activ pe forum.
   Cu stima,
   Horea Crisan

Vezi 1 fir de răspunsuri
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.